/* Διαλέξεις στην Αθήνα: - Πανεπιστήμιο Αθηνών: Λοιποί Χώροι */ Διαλέξεις στην Αθήνα

- Πανεπιστήμιο Αθηνών: Λοιποί Χώροι


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, Ώρα 9π.μ-6μ.μ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, Ώρα 9π.μ-6μ.μ
Εργασίες τού 4ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «4th International Scientific Conference on Energy and Climate Change» που οργανώνει το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Μουσείο Ιστορίας τού Πανεπιστημίου, Θόλου 5 και Κλεψύδρας, στην Πλάκα. Λεπτομέρειες εδώ.

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου - Κυριακή 2 Οκτωβρίου
Διήμερο Διεπιστημονικό Σεμινάριο για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Στο Cape Sounio. Δείτε τις λεπτομέρειες τής διημερίδας εδώ.



Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, Ώρα 2:00μ.μ
Eπιστημονική Ημερίδα: Η Κοινωνική Ιστορία τής Ιατρικής ως Ερευνητικό Πεδίο
Κεντρικό θέμα τής ημερίδας αποτελεί η κοινωνική ιστορία τής ιατρικής ως ερευνητικό πεδίο μέσα στο οποίο μπορούν να διερευνηθούν κοινωνικές σχέσεις και σχέσεις εξουσίας. Θα εξεταστούν ζητήματα μεθοδολογικών και θεωρητικών προσεγγίσεων, το ζήτημα των πηγών και της αξιοποίησής τους εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ελληνικό παράδειγμα. Η ημερίδα εξετάζει επίσης περιπτώσεις στις οποίες ο ιατρικός λόγος επηρεάζει πεδία όπως η τέχνη ή χρησιμοποιείται μεταφορικά προκειμένου να περιγράψει "κοινωνικές παθολογίες". Στο Ιστορικό Αρχείο τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκουφά 45 στην Αθήνα. Η Αφίσσα και το Πρόγραμμα τής Ημερίδας.

Παρασκευή 1 – 8 Ιουλίου
Εκδηλώσεις 1ου Οικοφοιτητικού Αιθρίου
Με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων τής ομάδας «Δρυς» ως θεατρικής πρωτοβουλίας νέων, στο πλαίσιο τού Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών τού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ξεκινήσει σειρά εκδηλώσεων με θέμα την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία στο Πανεπιστήμιο που περιλαμβάνει κυρίως μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, πρακτικά εργαστήρια, διάλογο και οικο-πολιτιστικές δράσεις. Στο Μουσείο Ιστορίας τού Πανεπιστημίου, Θόλου 5 και Κλεψύδρας, στην Πλάκα. Λεπτομέρειες εδώ.

Πέμπτη 30 Ιουνίου, Ώρα 3:00μ.μ
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση (στα ελληνικά) τού βιβλίου: "Between two motherlands. Nationality and Emigration among the Greeks of Bulgaria, 1900-1949" (Cornell University Press 2011) από την συγγραφέα Τheodora Dragostinova (Ohio University). Σχολιάζουν: Σπύρος Πλουμίδης (λέκτωρ) και Μαρία Κοτζάμπαση (Δρ. Παν/μίου Σόφιας). Στην Φιλοσοφική Σχολή τής Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, Αίθουσα 209 (2ος όροφος).
Πληροφορίες: Γραμματεία Τομέως Ιστορίας (τηλ. 210-7277400)

Τρίτη 28 Ιουνίου, Ώρα 7:00μ.μ
Επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενάλιες Αρχαιότητες και Δίκαιο». Την εκδήλωση οργανώνει η Ελληνική Εταιρία Δικαίου Αρχαιοτήτων. Στο Παλαιό Πανεπιστήμιο, Θόλου 5 και Κλεψύδρας, στην Πλάκα.

Τρίτη 21 Ιουνίου, Ώρα 8:00μ.μ.
Βραδιά ιστορικής και μουσικής αναδρομής
Στο Μουσείο Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Οικία Κλεάνθους, Θόλου 5 στην Πλάκα. Η Πρόσκληση εδώ.

Κυριακή 19 Ιουνίου, Ώρα 12:00
Ariane Mnouchkine
Tο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικό Φεστιβάλ διοργανώνoυν εκδήλωση με τίτλο: «Ariane Mnouchkine - Συνάντηση με το κοινό» που θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο Η', Πειραιώς 260. Αναλυτικά η Πρόσκληση εδώ. Η δε Αφίσσα εδώ.

Πέμπτη 2 - Κυριακή 5 Ιουνίου
Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης
Ο Τομέας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και το Κέντρο Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης τού Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης τού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με άλλες Σχολές και Τμήματα των Ελληνικών Α.Ε.Ι, διοργανώνει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης.
Σκοπός τού Συνεδρίου είναι η παρουσίαση τής βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας καθώς και των θεωρητικών προσεγγίσεων στην εκπαίδευση (ανώτατη, δευτεροβάθμια, πρωτοβάθμια). Επίσης η διατύπωση εμπεριστατωμένων προτάσεων για το μέλλον τής εκπαίδευσης στην χώρα μας και η παρουσίαση ερευνητικών ευρημάτων και παιδαγωγικών εμπειριών από διακεκριμένες προσωπικότητες στο χώρο τής εκπαίδευσης.
Κεντρική θεματική του Συνεδρίου θα είναι: «Άτομα Υψηλής Νοημοσύνης: ιστορικές, βιολογικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές διαστάσεις. Η εκπαίδευση χαρισματικών παιδιών στην Ελλάδα». Κατεβάστε την Πρόσκληση τού Συνεδρίου εδώ.

Πέμπτη 2 Ιουνίου, Ώρα 9-15:00
Σεμινάριο
Η Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας στα πλαίσια τού κύκλου των επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχει ξεκινήσει από αρχές τού χρόνου διοργανώνει σε συνεργασία με το Τμήμα τής Νοσηλευτικής, στο Αμφιθέατρο τής Βιβλιοθήκης, Μικράς Ασίας και Δήλου 1, στο Γουδή σεμινάριο με Θέμα: «Με το χέρι στην καρδιά - Ημέρα ανοιχτής εκπαίδευσης στην καρδιοπνευμονική αναζωογὀνηση». Το σεμινάριο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Οδοντιατρικής. Η είσοδος είναι ελεύθερη με προεγγραφές. Για πληροφορίες και προεγγραφές μπορείτε να απευθύνεστε στην Γραμματεία τής Βιβλιοθήκης Επιστημών Υγείας: κυρία Μυρτώ Κίττα, τηλ. 210-7461430, mail:mkitta@lib.uoa.gr. Αναλυτικά το Πρόγραμμα εδώ. Η δε Αφίσσα εδώ.

Τρίτη 17 Μαΐου, Ώρα 10:30μ.μ
Eκδήλωση για την προβολή τής Σχολής Θετικών Επιστημών
Ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ διοργανώνει εκδήλωση για την προβολή τού έργου τής Σχολής Θετικών Επιστημών. Η εκδήλωση αυτή θεωρούμε ότι έχει μεγάλη σημασία γιατί σε μία δύσκολη για το δημόσιο Πανεπιστήμιο περίοδο θα προσπαθήσουμε να δείξουμε προς τα έξω (μέσω καλεσμένων, δημοσιογράφων ΜΜΕ κλπ) ότι η Σχολή μας εργάζεται εντατικά προσπαθώντας να παραγάγει ποιοτικό ερευνητικό έργο και να διαμορφώσει μία νέα καταρτισμένη γενεά επιστημόνων την οποία η Ελληνική Κοινωνία και Πολιτεία πρέπει να στηρίξει και αξιοποιήσει. Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις και ιδέες που θα διατυπωθούν θα βοηθήσουν τόσο τον Σύλλογο όσο και την Κοσμητεία και τα Προεδρεία των Τμημάτων στον καλλίτερο προσανατολισμό των ενεργειών τους.

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο ''Αριστοτέλης'' τού Φυσικού Τμήματος (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου). Αναλυτικά το Πρόγραμμα εδώ. Η δε Αφίσσα εδώ.

Τρίτη 10 Μαΐου, Ώρα 6:00μ.μ
Βία στον Αθλητισμό: Μύθοι και πραγματικότητες
Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για έκτη χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας». Σάς προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην τέταρτη εκδήλωσή μας που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού) και την Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης τής Βίας (ΔΕΑΒ), με θέμα: «Αθλητισμός-Βία: Μύθοι και πραγματικότητες» Συμμετέχουν ως εισηγητές οι: Μάριος Παπαλουκάς (Επίκουρος Καθηγητής Αθλητικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Πατρίκ Κομνηνός (Γενικός Διευθυντής τής Super League), Γιάννης Φωτόπουλος (Δικηγόρος, πρώην Σύμβουλος Υφυπουργού Αθλητισμού), Γιάννης Ταχματζίδης (Ψυχολόγος). Χρήστος Ηλιάδης (Δικηγόρος, πρώην Αθλητικός Δικαστής). Την συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής εγκληματολογίας τού Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Κτήριο τού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) στο «Νέο Αμφιθέατρο».

Παρασκευή 6 - Κυριακή 8 Μαΐου

Επιστημονικό Συνέδριο, ΤΕΦΑΑ: Έρευνα & Εφαρμογές στην Αθλητική Επιστήμη
Τo Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Έρευνα και Εφαρμογές στην Αθλητική Επιστήμη».
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο τού ΣΕΦ (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), Φάληρο, Πειραιάς. και θα εστιάσει στην αναγκαιότητα σύζευξης τής ερευνητικής τεκμηρίωσης με την πρακτική εφαρμογή. Στόχος είναι να αναδειχθούν θεμελιωμένες απαντήσεις σε καίρια προβλήματα της Αθλητικής Επιστήμης.
Οι εργασίες τού Συνεδρίου θα αναπτυχθούν σε τρία θεματικά πεδία: Βιολογικό (ευρωστία, υγεία, διατροφή, φυσιολογία, κινησιολογία, φυσικοθεραπεία, εργομετρία), Θεωρητικό (παιδαγωγική, ψυχολογία, ιστορία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, θεσμοί, εθνοχορολογία), Προπονητικό (επιδόσεις, προπονητική, γυμναστική, κλασικός αθλητισμός, ομαδικά αθλήματα, υγρός στίβος). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.




--------------------
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η Πρυτανεία και πολλές από τις διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, καθώς επίσης το αναπαλαιωμένο ιστορικό κτήριο της Νομικής Σχολής, ορισμένα ανεξάρτητα τμήματα του Πανεπιστημίου και άλλα σημαντικά κτήρια του ΕΚΠΑ, όπως η Φοιτητική Λέσχη, η οποία στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο της οδού Ιπποκράτους, το παλαιό Χημείο, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί για να λειτουργήσει ως μουσείο αλλά και ως βιβλιοθήκη κοινωνικών επιστημών, το Εντευκτήριο του διδακτικού προσωπικού, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο «Κωστής Παλαμάς». Κοντά στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται η Πανεπιστημιούπολη Ιλισίων, η οποία εκτείνεται σε 1.300 στρέμματα και στεγάζει τη Φιλοσοφική και η Θεολογική Σχολή, καθώς και η Σχολή Θετικών Επιστημών, το Τμήμα Φαρμακευτικής και το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης. Στο Γουδί είναι εγκατεστημένη η Ιατρική Σχολή, καθώς και τα άλλα Τμήματα της Σχολής των Επιστημών Υγείας, δηλαδή, το Τμήμα Οδοντιατρικής και το Τμήμα Νοσηλευτικής. (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)