/* Διαλέξεις στην Αθήνα: - Dasein (Φιλοσοφικό Καφενείο) */ Διαλέξεις στην Αθήνα

- Dasein (Φιλοσοφικό Καφενείο)


4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Τετάρτη 4 - Κυριακή 8 Μαΐου
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ τής Αθήνας οργανώνεται στο Dasein, φέτος πλουσιότερο από κάθε άλλη φορά με ένα πενθήμερο γεμάτο λογοτεχνικές εκδηλώσεις, αναγνώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές, performances, installations, workshop και φυσικά ξέφρενα party! Όπως πάντα με την οργανωτική φροντίδα τού Χρήστου Χρυσόπουλου. Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα εδώ.


ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Παρασκευή 8 Ιουλίου, Ώρα 8:00μ.μ
Οι εκδόσεις Tremendum σάς προσκαλούν στην παρουσίαση τού βιβλίου τού Σωτήρη Μητραλέξη: «Πολιτική αδολεσχία Ι». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Θεόδωρος Παντούλας (εκδότης τού περιοδικού πολιτικής και πολιτισμού Manifesto) και ο Νίκος Ράπτης (διαχειριστής τής ιστοσελίδας Προοδευτική Πολιτική)

Τρίτη 31 Μαΐου, Ώρα 7:30μ.μ.
H Εταιρεία Μελέτης των Σχέσεων Επιστήμης και Θρησκείας (site) σάς προσκαλεί στην νέα της εκδήλωση με θέμα: «Λόγος περί θανάτου: Θρησκεία, Τέχνη και Επιστήμη μπροστά στο μεγάλο ερώτημα». Τρεις εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν που θα προσεγγίζουν το θέμα τού θανάτου από την πλευρά τής θρησκείας, τής τέχνης και τής επιστήμης.
Α. Θρησκείες και θάνατος: η δοκιμασία τού προσώπου
π. Βασίλειος Θερμός (ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, διδάκτωρ θεολογίας): «Πώς η στάση των θρησκειών απέναντι στον θάνατο συναρτάται άμεσα με την αντίληψη τους για το ανθρώπινο πρόσωπο».
Β. Στο Αρτοποιείο τού Θανάτου η Τέχνη.
Στάθης Κομνηνός (ποιητής, φιλόλογος, μουσικός, αρθρογράφος, θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής): «Ο θάνατος ως συνεργός στην υπαρκτική ολοκλήρωση».
Γ. Ο θάνατος και η αθανασία κάτω από το φως τής φυσικής.
Γεώργιος Αρσένιος Μέσκος (εκπαιδευτικός, Μηχανολόγος Μηχανικός και διδάκτωρ θεολογίας): «Πώς γνώσεις από την σύγχρονη φυσική επαναπρο- σδιορίζουν τα τού θανάτου».

Τετάρτη 18 Μαΐου, Ώρα 7:30μ.μ.
Ο νέος πρόεδρος τής Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής καθηγητής Ανδρέας Μάνος θα εισηγηθεί το θέμα «Νόμιμο και Ηθικό» και θα συντονίσει την συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Τετάρτη 6 Απριλίου, Ώρα 7:30μ.μ.
Ο Δημήτρης Βασιλάκης, υποψήφιος Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Ερευνητής τού King's College στο Λονδίνου, επιχειρεί να προσεγγίσει το ζήτημα τού Έρωτα στο έργο τού Πλωτίνου, αναδεικνύοντας ορισμένες πτυχές τού ερευνητικού του έργου.

Μάρτιος 2011 - Φιλοσοφία και Νευροεπιστήμες (λεπτομέρειες)
Διακεκριμένοι φιλόσοφοι, ερευνητές και νευροεπιστήμονες συζητούν για τα φιλοσοφικά (οντολογικά και ηθικά) και επιστημολογικά προβλήματα των νευροεπιστημών.

Τετάρτη 2 Μαρτίου, Ώρα 8:00μ.μ
Ανθρώπινη και Τεχνητή Νοημοσύνη: Δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Εισηγητής: Νίκος Ψαρρός, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Λειψίας.

Τετάρτη 9 Μαρτίου, Ώρα 8:00μ.μ
Επιστημονικός Δυισμός και η Αρωγή της Φιλοσοφίας στην Επιστημονική Μελέτη τού Νου.
Εισηγητής: Κωνσταντίνους Μουτούσης, Επίκουρος Καθηγητής Γνωσιακής Νευροεπιστήμης, τμήματος ΜΙΘΕ, Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 16 Μαρτίου, Ώρα 8:00μ.μ
Heidegger, Νευροεπιστήμες και η Απαλλαγή από την Καρτεσιανή Πλάνη.
Εισηγητής: Άλκης Γούναρης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 23 Μαρτίου, Ώρα 8:00μ.μ
Συγκριτική Κριτική των Κύριων Θεωριών Συνείδησης και μία Νέα Πρόταση: Θεωρία τού Ηomo.
Εισηγητής: Πέτρος Α. Μ. Τζελεπίδης, PhD, FCybS, Καθηγητής Επιστήμης Νοημόνων Συστημάτων.

Τετάρτη 30 Μαρτίου, Ώρα 8:00μ.μ
Πάνελ Συζήτησης: Εγκέφαλος και Νους - Σύγκλιση Επιστημονικών και Φιλοσοφικών Προσεγγίσεων.


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 17 Απριλίου, Ώρα 7:00μ.μ
Στριγγάρη - Μπαμπασάκης / Beuys- Debord - Ένας Διάλογος
Η Ρέα Στριγγάρη έγραψε για τον Beuys και ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έγραψε για τον Guy Debord. Την Κυριακή, 17 Απριλίου, από τις 7 το απόγευμα, ένα αφιέρωμα ζωντανό και παλλόμενο στους δύο σπουδαίους δημιουργούς / ανατροπείς: Beuys / Debord - Ένας Διάλογος. Μία εκδήλωση συνοδευόμενη από προβολές φωτογραφιών και ταινιών, για τις σχέσεις, σήμερα, ανάμεσα στα προτάγματα των δύο στοχαστών. (περισσότερα)

Σάββατο 16 Απριλίου, Ώρα 7:30μ.μ
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση τού βιβλίου τού Μιχάλη Φουντουκλή με τον τίτλο «1.000.000 στιγμές». Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Έλενα Μαρούτσου, ο εκδότης Γιάννης Πλιώτας και ο Μιχάλης Φουντουκλής. Θα διαβαστούν αποσπάσματα και θα ακολουθήσει συζήτηση για τα e-books, τις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης και τις άδειες creative commons.

Παρασκευή 8 Απριλίου, Ώρα 8:00μ.μ (λεπτομέρειες)
Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη σε συνεργασία με το Dasein σάς προσκαλούν στην παρουσίαση τού βιβλίου τής Ευφροσύνης Καμάτσου με τίτλο: «Μονοπάτια τής Μνήμης». Η συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα και θα συζητήσει με το κοινό.

Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Μαρτίου, Ώρα 8:00μ.μ (λεπτομέρειες)
Prostibulo Poetico in Athens: Εκδιδόμενοι ποιητές σε τετ-α-τετ αναγνώσεις.
Για δύο βράδυα το poetry now και το Dasein οργανώνουν και παρουσιάζουν την ποιητική διαδραστική performance: Prostibulo Poetico που εμπλέκει δημιουργικά τον ποιητή, τον αναγνώστη και το ποίημα.

Η ιδέα ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη (poetry brothel) ενώ πραγματοποιείται και σε άλλες πόλεις (Παρίσι, Λος Άντζελες, Σικάγο). Εδώ και δύο χρόνια μια ομάδα αγγλόφωνων και ισπανόφωνων ποιητών διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το Prostibulo Poetico σε μπαρ και ανεξάρτητους χώρους στη Βαρκελώνη. Αυτή η ομάδα, με πρόσκληση και διοργάνωση από την πλατφόρμα Poetry Now και το φιλοσοφικό καφέ Dasein θα πραγματοποιήσουν το Prostibulo Poetico στην Αθήνα μαζί με Έλληνες ποιητές.

Παρασκευή 18 Μαρτίου, Ώρα 7:30μ.μ (λεπτομέρειες)
Η Κάθοδος των Βορείων
Έλσα Κορνέτη & Γιώργος Αλισάνογλου: Ποίηση στο Κουτί - Ένα Μεταφυσικό Αλφαβητάρι



--------------------
Dasein Coffee Art & Spirits
Σολωμού 12, Εξάρχεια
τηλ. 210-3841857
ιστοσελίδα: εδώ
e-mail: info@dasein.gr