/* Διαλέξεις στην Αθήνα: - Λοιποί Δήμοι Αττικής */ Διαλέξεις στην Αθήνα

- Λοιποί Δήμοι Αττικής


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, Ώρα 7:00μ.μ
Παρουσίαση βιβλίου
Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός είναι καλεσμένος στις Λογοτεχνικές Συναντήσεις που συνεχίζονται και φέτος για τρίτη χρονιά, από το Πνευματικό Κέντρο Κηφισιάς. Θα μιλήσει για το βιβλίο του: «Οι γάτες τής Rue d’ Hauteville», εκδόσεις Πατάκη καθώς και για όλο το συγγραφικό του έργο. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς, Αίθουσα "Βασίλη Γκατσόπουλου", Διονύσου και Μυρσίνης 2 στην Κηφισιά. Τηλ. 210-3650000.

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ (Π.ΨΥΧΙΚΟ)
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, Ώρα 8:00μ.μ
Ναρκισσισμός κα τέχνη
Ομιλία τού ψυχίατρου-ψυχαναλυτή Γρ. Μανιαδάκη. Στην Πινακοθήκη Γρηγοράκη - Μουσείο Χαρακτικής (Υακίνθων 4, Π. Ψυχικό, τηλ. 210-6740806). Είσοδος ελεύθερη.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Σάββατο 1 Οκτωβρίου, Ώρα 7:30μ.μ
Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη
Εκδήλωση - Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από τη Λογοτεχνική Ομάδα «Ιδεόπνοον», με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Ομιλητές: Ηλίας Ανδριόπουλος (Μουσικοσυνθέτης), Δημήτρης Καραμβάλης (Λογοτέχνης). Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Χριστόδουλος Τσακιρέλλης (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής).
Μουσική Τραγούδι: Θανάσης Βάρσος (μπάσο - φωνή), Μυρτώ Βέργου (πιάνο – φωνή), Σταμάτης Κoλλιός (ντραμς), Σπύρος Μπίτζας (μπουζούκι), Μαρία Μπλάνα (φωνή), Κώστας Τσιούτας (κιθάρα - φωνή), Γιάννης Φεναικός (φωνή).

Στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης, Αθ. Διάκου & Μπουμπουλίνας 59, Πετρούπολη. Ιστοσελίδα: ideopnoon.blogspot.com



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ
Τετάρτη 29 Ιουνίου, Ώρα 7:00μ.μ
Λογοτεχνικές συναντήσεις
Έτος Παπαδιαμάντη φέτος και να η αφορμή να πούμε την άποψή μας για μία από τις διασημότερες νουβέλες του, την «Φόνισσα». Την συζήτηση συντονίζει η Αλ. Παπάζογλου ενώ κατόπιν η γνωστή παραμυθού Σ. Βούλγαρη θα αφηγηθεί από το έργο τού Σκιαθίτη συγγραφέα. Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψυχικού, Στρ. Καλλάρη 13 στο Παλαιό Ψυχικό (τηλ. 210-6724307). Είσοδος ελεύθερη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Τετάρτη 15 Ιουνίου, Ώρα 8:00μ.μ
Διάλογος πρώτης και τρίτης προσφυγικής γενεάς
Ο Δήμος Καλλιθέας, το Κέντρο Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών και το περιοδικό «Έρεισμα» σάς προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση που διοργανώνουν στον Κήπο τής Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου" (Λασκαρίδου 120 & Φιλαρέτου) για την παρουσίαση τού βιβλίου: «Η Φλόγα τής Αγάπης και οι Αλησμόνητες Πατρίδες τής Ανατολής» τού Χρήστου Μαχαιρίδη και τής Ελευθερίας Μπαντουράκη-Μπολέτη. Την παρουσίαση θα κάνει ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης και η πρόεδρος τού «Νέου Πνευματικού Κύκλου » Χρυσάνθη Κακoυλίδου. Κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός Παύλος Σταυρόπουλος. Περισσότερα εδώ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ
Τετάρτη 15 Ιουνίου, Ώρα 7:00μ.μ
Λογοτεχνικές συναντήσεις
Το κλασικό μυθιστόρημα τού J. D. Salinger: «Catcher in the Rye» με αντι-ήρωα τον οργισμένο έφηβο Holden Caulfield πέφτει στο τραπέζι τής συζήτησης. Αν το έχετε διαβάσει και θέλετε να καταθέσετε τις σκέψεις σας ελάτε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψυχικού (Στρ. Καλλάρη 13, Π. Ψυχικό. Τηλ. 210-6724307).

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ

Τετάρτη 1 Ιουνίου, Ώρα 7:00μ.μ
Λογοτεχνικές συναντήσεις
Αν έχετε διαβάσει τα μυθιστορήματα «Ιμαρέτ: Στη σκιά τού ρολογιού» τού Γ. Καλπούζου και «Απειρωτάν και Τούρκων» τής Ισμ. Καπάνταη και θα θέλατε να καταθέσετε τις απόψεις σας σχετικά. Συντονίζει η Αλ. Παπάζογλου.

Δημοτική βιβλιοθήκη Ψυχικού
Στρ. Καλλάρη 13
Π. Ψυχικό
τηλ. 210-6724307

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ
Τρίτη 17 Μαΐου, Ώρα 6:00μ.μ
Λογοτεχνικές συναντήσεις
Συζήτηση για το συλλογικό έργο: «Ανταποκρίσεις από την Ελλάδα 1879-1897: Εθνικές διεκδικήσεις, Ολυμπιακοί αγώνες, Πόλεμος τού '97» με συντονιστή τον ιστορικό τού Ιδρύματος Ερευνών Γ. Τόλια.

Δημοτική βιβλιοθήκη Ψυχικού
Στρ. Καλλάρη 13
Π. Ψυχικό
τηλ. 210-6724307


ΒΟΡΕΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Δευτέρα 2 Μαΐου, Ώρα 6:30μ.μ
Πρόληψη και αντιμετώπιση τής παιδικής παχυσαρκίας
Η τρίτη διάλεξη στο πλαίσιο κύκλου ομιλιών για τις επιδράσεις τής ψυχικής διάθεσης στις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και τις επιπτώσεις τής κακής διατροφής στην υγεία μας. Συντονίζει ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Ν. Μανάτος. Είσοδος ελεύθερη, απατείται η κράτηση θέσης.

Βορέειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαρουσίου
Στεφάνου Δραγούµη 30 και Μιλτιάδου, Μαρούσι
τηλ. 210-6147181

A' ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
Σάββατο 9 Απριλίου, Ώρα 6:00μ.μ
Μιχάλης Χαραλαμπίδης: «Οικονομική κρίση και διέξοδοι για την πατρίδα μας».

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δευτέρα 21 Μαρτίου, Ώρα 8:10μ.μ
Η Π.Ε.Ν (Πνευματική Εστία Νίκαιας) διοργανώνει στην αίθουσα εκδηλώσεων τού Δημαρχείου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη εκδήλωση με θέμα: «Η Ελλάδα Πολιτιστική Υπερδύναμη. Η Ιστορία και ο Πολιτισμός ως εργαλεία άσκησης πολιτικής και διπλωματίας». Την ομιλία θα δώσει ο Σάββας Καλεντερίδης. (Τής ομιλίας θα προηγηθεί μουσικοφωτογραφικό οδοιπορικό στην Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Πόντο, Καππαδοκία και Μικρά Ασία).

Δημαρχείο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη
Π. Τσαλδάρη 10, Νίκαια
184 50 Αθήνα
τηλ. 210-4278100 & 213-2075311
e-mail: info@dimosnikaias.gov.gr

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, Ώρα 7:00μ.μ

Η Λαογραφική Εταιρεία Θρακομακεδόνων «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την κοίμηση τού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Η Σκιάθος τού Παπαδιαμάντη» στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων Δήμου Αχαρνών.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σπίτι-Μουσείο Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο το οποίο εκπροσωπεί η Διευθύντριά του κα Αθηνά Παπαγεωργίου και τον μελετητή τής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κ. Δημήτριο Καραμβάλη.
Εκ μέρους τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Λαογραφικής Εταιρείας Θρακομακεδόνων ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Λιβανός και η Γραμματέας κα Αργυρώ Ζησίμου καλούν τους φίλους τής Εταιρείας και θαυμαστές τού Παπαδιαμαντικού έργου και λόγου να συμμετάσχουν στο πνευματικό αυτό αφιέρωμα.

Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων
Πλατεία Αριστοτέλους
136 76, Θρακομακεδόνες
τηλ. 210-2431865
φαξ 210-2432801
ιστοσελίδα: εδώ

ΧΟΛΑΡΓΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Τρίτη 30 Νοεμβρίου, Ώρα 7:00μ.μ
Μιχάλης Χαραλαμπίδης: «Το τέλος των Μεταπολιτευτικών Κομμάτων - Για μία νέα πολιτική και αναπτυξιακή παιδεία» (περισσότερα)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Τέρμα Περικλέους (Δημαρχείο)
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


Ν.ΣΜΥΡΝΗ - ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, Ώρα 8:00μ.μ
Ο Δημοτικός Πολυχώρος Γαλαξίας σάς προσκαλεί στην παρουσίαση τού ιστορικού μυθιστορήματος τού Θεόδωρου Ι. Δεύτου «Σμύρνη Συγγνώμη» το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ. Για τον συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσει ο Πέτρος Ευθυμίου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ και ο Χάρης Σαπουντζάκης πρόεδρος ΚΕΜΙΠΟ.

Από τα αρώματα τής Ανατολής έως τους προσφυγικούς καταυλισμούς τής Κοκκινιάς, και από τα τέλη τού 19ου αιώνα έως την Μικρασιατική καταστροφή το βιβλίο τού Θεόδωρου Δεύτου είναι ένα ταξίδι σε χρόνους και τόπους μεγάλων ανατροπών. Μια ιστορία μέσα στην Ιστορία. Mια διαδρομή στο άγνωστο που ξεκινά όταν δύο αδέλφια από το Κορδελιό παίρνουν την ζωή στα χέρια τους: ο Πέτρος κυνηγά το όνειρο στη θάλασσα, ενώ η αδελφή του, Ευτέρπη, το αναζητά στη Σμύρνη: στην πόλη τού πλούτου και τού έρωτα, τού πολιτισμού και τής υψηλής αισθητικής. Στη γοητεία τής αρχοντικής πολιτείας με τα ιδιαίτερα χρώματα και τις γεύσεις, με τους ήχους και τις μυρωδιές της. Στον ίδιο τόπο, όμως, όπου και η μοίρα οργανώνει το δικό της σχέδιο, που θα κλονίσει για πάντα την ζωή τους, αλλά και την ζωή χιλιάδων Ελλήνων τής Μικρασίας.

Δημοτικός Πολυχώρος Γαλαξίας

Κεντρική πλατεία Ν.Σμύρνης

Ν.ΨΥΧΙΚΟ - ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, Ώρα 6:00μ.μ
Διατροφή και εγκυμοσύνη. Τρεις μήνες πριν, τρία χρόνια μετά
Ημερίδα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων για υποψήφιες μητέρες. (είσοδος ελεύθερη)

Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Αγ. Σοφίας 1 & Ολυμπιονικών, Ν. Ψυχικό
τηλ. 210-6749137


ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (pdf)
Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, Ώρα 8:00μ.μ
Μνήμη Γιώργου Τσαγκάρη
Μια βραδυά για τον εκλιπόντα μουσικοσυνθέτη και πρώην καλλιτεχνικό δ/ντή τού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, με τους Κ. Γεωργουσόπουλο και Κ. Γιαλίνη.

Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου
Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη 18
τηλ. 210-6820464